Upplev det verkliga Transsylvanien

Lonely Planet utsåg Transsylvanien till bästa resmålet för 2016.
Följ med på denna resa så förstår du varför!

Under vår resa tillsammans kommer du få träffa människor som berättar om livet i Europas kanske mest mystiska destination, i ”landet bortom skogen”. Fåraherdar, läkare, hemmafruar, förskolelärare, konstnärer och pensionärer; rumäner, saxare, ungrare eller romer, alla har sina berättelser om det verkliga Transsylvanien. Följ med på en resa som handlar om härliga människor, förtjusande natur, intressant historia, lantliv, SPA och färgglad kultur!

Period: våren-hösten 2018, 2019
Dagar: 7
Antal deltagare: 5-15 pers.
Pris: 12 950 kr/pers.

Reseprogram

Dag 1 – Välkomna till saxiska Siebenbürgen!

Ni landar på Sibius flygplats på eftermiddagen. Ni välkomnas med traditionellt rumänskt fika och plommonsnaps för att säkerställa en bra start på resan och åker sedan från flygplatsen till kulturhuvudstaden Sibiu där ni checkar in på ert centrala 4* hotell.

Det är nu dags att börja lära känna staden som kommer att vara ert hem under kommande vecka. Er guide tar er med på en stadsrundtur och berättar mer om saxarnas Siebenbürgen, som de brukar kalla Transsylvanien.

I varje arkitekturdetalj gömmer sig en liten historia som smälter samman med nutiden: självaste Rumäniens president är en transsylvansk saxare från Sibiu… Tillsammans försöker vi lyfta på alla stenar och hitta alla hemligheter. Mäktiga hus med tjocka stenväggar och spetsiga tegelklädda tak med mystiska ögonliknande små fönster som gav Sibiu namnet “De 1000 ögonens stad” berättar om saxarnas strävan efter “Ordnung und Disziplin”. Dessutom berättar er guide om det aktuella dagsläget i Transsylvanien och i Rumänien.

En saxisk dag avrundas med en saxisk middag på en restaurang som följer gamla saxiska recept. Smårätter gjorda på närproducerad ost från egen farm, forell från egen odling och en fantastisk efterrätt som påminner om österrikiska strudeln, fast lite sötare och mer delikat dukas för en fantastisk välkomstmiddag.

Lättare måltid serveras på flyget. Middag ingår.

sibiu-eye

sibiu-cetatii

Dag 2 – Rumänsk lantidyll

Efter en god natts sömn och en riklig frukost på hotellet åker vi till den mysiga transsylvanska byn Sibiel. Här verkar tiden ha stått stilla. Människorna fortsätter sina vardagliga ritualer: de skickar korna och fåren till betesmarken, plöjer eller slår hö. Vi äter en traditionell fåraherdeslunch som lagas i gryta på öppen eld under våra nyfikna och hungriga ögon. Vi får även träffa en gammal fåraherde som berättar om sitt yrke och om fåraherdarnas levnadsstil. På kvällen är vi tillbaka i Sibiu, där vi efter en utsökt middag är inbjudna till en utsökt klassisk konsert. Låt musiken ta er till nya fantastiska destinationer i slutet av denna magiska dag.

Frukost, lunch och middag ingår. 

sibiel

Vill du boka eller veta mer om resan?
Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!
Dag 3- Kronstadt och Draculas Slott

Från Sibiu åker vi efter frukost på en dagsutflykt till Brasov och Bran, för att se ”Kronans stad”, Kronstadt på tyska, och för att hälsa på i Draculas Slott. I Brasov får vi en guidad stadspromenad samt ett besök i imponerande Svarta Kyrkan. Efter en god lunch i Brasov åker vi till mytomspunna Draculas Slott och får reda på sanningen om den fruktade greven på en guidad tur.

Det kommer att finnas lite tid för souvenirshopping i Bran framför slottet, och med hjälp av vår rådgivning kommer ni komma undan all krimskrams och hitta de autentiska sakerna att ta med hem.

Middagen serveras på en hemtrevlig restaurang i Bran, där vår värd är en passionerad eko-gourmand. Vi lämnar sedan Draculas trakter för att hinna till vårt trygga hotell i Brasov, i god tid innan midnatt.

Frukost, lunch och middag ingår.

brasov-med-novare

Dag 4 – Transsylvaniens pärla

Efter frukost börjar dagsutflykten till Transsylvaniens mest charmiga lilla stad: Sighisoara. På vägen dit stannar vi till för en tur med hästvagn. Vi hälsar på hemma hos en romsk familj som sedan många generationer tillbaka har varit syselsatta med tegelbruk och vi får här lära oss mer om hur man lägger tegel på traditionellt vis. I världsarvslistade byn Viscri blir vi därefter serverade en hemlagad lunch hemma hos en tysk-saxisk familj för att få ett smakprov av saxarnas vardag på landet.

Efter lunch åker vi vidare til Sighisoara; i denna stad föddes och bodde Vlad Tepes, Pålspetsaren, förebilden till Dracula. Sigihisoara är Transsylvaniens pärla, med rik arkitektur som står på Unescos världsarvslista. Saxarnas spår är synliga överallt. Efter stadstornets klockspel beger vi oss in i Draculas födelsehus för att besöka rummet där Vlad Tepes ”Dracula” var född 1431.

I Sighisoara välkomnas ni av stadens medeltida trummis och går på guidad promenad med intressanta historiska inslag.

Middagen serveras på restaurangen Casa Vlad Dracul, i huset där Vlad Tepes sägs vara född. 

På kvällen checkar vi in på ett trevligt boutique pensionat med saxisk inredning och traditionellt handmålade möbler, i Sighisoara.

Frukost, lunch och middag ingår. 

sighi

sighisoara-culori

Vill du boka eller veta mer om resan?
Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!
Dag 5- En kanondag

Efter frukost åker vi från Sighisoara syd-västerut. Vi besöker unionens stad, Alba Iulia, med sin stora historiska betydelse för det rumänska folket: här förenades Transsylvanien med Rumänien 1918. Staden och fästningen haft stor religiös och politisk betydelse för den rumänska befolkningen. Er guide tar er runt på citadellet och vi dras tillbaka till 1700-talet då det är byggt och är idag ett av de största i Östeuropa. Här hålls en ståtlig parad med hästar och festlig entourage av de karolinska soldaterna i habsburgsk anda. Vi avrundar med en välsmakande lunch i österrikisk atmosfär.

Lagom till fika blir vi gäster hemma hos vanligt folk, i Sebes eller saxiska Mülbach, där vi bjuds på en annorlunda provsmakning: en provsmakning av typiskt rumänska kakor och efterrätter.Därefter blir det lite motion runt om medeltida borgen Mühlbach, för att förbränna kalorierna från lunch och fika.

En smarrig middag dukas för oss på vägen tillbaka till Sibiu, då vi blir bjudna på traditionell folkloredans. Tillbaka på hotellet är det dags ladda inför nästa dag.

Frukost, lunch och middag ingår.

img_1671

img_1442

Dag 6 – Kungligt och bubblande

Tidigt efter frukost åker vi till Rumäniens vackraste slott Peles, kungliga familjens sommarresidens. Vi beundrar Karpaterna med sina spetsiga toppar som påminner om Alperna och på slottet får vi ett smakprov av Rumäniens glanstid under dynastin av Hohenzollern. Vi äter sedan lunch i Azuga, där vi blir bjudna på en annorlunda vinprovning. Denna gång får vi smaka på mousserande viner och besöka de unika vinkällarna, där husvärden, kunglig hovleverantör, berättar bubblande historier om ”champenoise”-metoden.

Efter lunch åker vi tillbaka till Sibiu, där avskedsmiddagen serveras på en trevlig restaurang och sedan avrundas det med musik i festlig stämning.

Frukost, lunch och middag ingår.

img_1482

Dag 7 – La revedere!

Vår chaufför tar er till flygplatsen för er hemresa. Beroende på vilket flyg ni väljer (morgon eller eftermiddag) kan ni hinna med en sista shoppingrunda i Sibiu. Sedan är det dags att lämna Transsylvanien och säga ”På återseende!”

Frukost ingår, lunch på egen hand, beroende på flygtiden.

Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse med oss och önskar er DRUM BUN!
TREVLIG RESA!

I priset ingår:

  • 4 nätter på 4* hotell i Sibiu (deluxe rum), 1 nat på unikt pensionat av hög standard i Sighisoara och 1 natt på 3* hotell i centrala Brasov
  • flyg (reguljärflyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn i mån av plats)
  • transfer från och till Sibius internationella flygplats i modern och bekväm minibuss
  • alla måltider enligt programmet ovan
  • alla transfer och dagsutflykter enligt programmet ovan
  • svensktalande guide under hela resan enligt programmet ovan
  • alla entréavgifter enligt programmet ovan

Det som inte ingår i priset ovan är:

  • andra måltider än de specificerade i programmet ovan
  • egna inköp eller andra aktiviteter som inte ingår i programmet
  • dricks till chaufförer, guider och serveringspersonal

*Vi reserverar oss för eventuella programändringar som kan förekomma på grund av ändringar i underleverantörernas planering, men vi garanterar att vi gör vårt bästa för att ni som gäster ska få det bästa av alla upplevelser.

hastvagn-med-novare

img_1510

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: tel. 08 599 956 78