Dacre Stoker, släkting till författaren Bram Stoker, organiserar en litterär expedition för att fira 125 år sedan romanen Dracula publicerades. Han har under de senaste 15 åren gjort en gedigen analys av sin gammal farbrors verk och upptäckt spännande detaljer i hans författarskap. För romanens 125-års jubileum vill han organisera en litterär expedition som följer skapandet av vampyrgreven.

Dacre valde England och Skottland som resmål för detta firande, eftersom det är här Bram Stoker tillbringade mycket av sin skrivande tid. Han är själv bästsäljande författare och fortsätter familjens litterära tradition.

Under denna resa kommer vi att besöka platser som spelade en stor roll i Bram Stokers liv, i hans forskning och skrivande av romanen. Vi kommer att uppleva kuststaden Whitby, med den ikoniska klosterruinen. Vi kommer också att utforska Cruden Bay i Skottland, den pittoreska fiskebyn där han skrev det mesta av Dracula. Det kommer att finnas andra spännande stopp på vår resa för att ge ett perspektiv på historien och kulturen i området. Resans höjdpunkter är den festliga middagen den 26 maj, exakt 125 år efter Draculas publicering.

ANMÄL DIG GENOM ATT KLICKA HÄR!

 

PROGRAM

DAG 1
Söndag 22 maj / Manchester – York – Whitby

Festlig middag nedanför Whitby Abbey
Möt ciceronen Dacre Stoker, reseledaren Nora Vintila och dina medresenärer på centralstationen i Manchester, på väg mot Whitby. Lunchen serveras på vägen, i charmiga York. Vi ankommer till Whitby på eftermiddagen och checkar in på ett centralt hotell.

Dacre leder en lugn kvällspromenad genom staden för att bekanta oss med den gotiska atmosfären som lockade hans berömda släkting, Bram Stoker, under hans semester 1890. En festlig middag serveras på Albert Eatery. Vi går uppför de 199 trappstegen till St. Mary’s Kyrkogård till platsen där Lucy Westenra mötte greve Dracula i romanen.

DAG 2
Måndag 23 maj / Whitby

Dracula-platser 
Vi börjar dagen med en vandringstur förbi dem ikoniska sevärdheterna med anknytning till ”Dracula”: Royal Crescent, Whitby Abbey, St. Mary’s Church, 199 steps, Whitby tågstation, Bram Stoker-bänken och Whitby Museum. Tillsammans med Dacre leds vi av en kunnig lokalguide. Lunchen serveras på Duke of York Pub, precis i början av de 199 trappstegen, under Whitby Abbey. Fritid efter lunch.

En utflykt till Robin Hood’s Bay påminner oss om handlingen i romanen, då vi tar ”a capital ’severe tea’ in a sweet little old-fashioned inn”, precis som Mina Murray and Lucy Westenra. Tillbaka i Whitby, utforska det lokala köket och njut av middag på egen hand eller i sällskap av dina medresenärer.

DAG 3
Tisdag 24 maj / Whitby – Edinburgh

Edinburgh whisky & historia
På vägen till Edinburgh gör vi ett kaffestopp vid Alnwick Castle, ikoniskt för sin Harry Potter-miljö. Vi fortsätter vår väg norrut och ankommer till Edinburgh tidigt på eftermiddagen. Lunchen serveras på den prisbelönta restaurangen på Scotch Whisky Experience, följt av en spännande rundtur i som ger oss intrycket av att vara i ett destilleri och vi får provsmaka en ”dram” av whisky.

Dacre håller ett föredrag om Bram Stokers vänskap med skotska personligheter som bl a Sir Arthur Conan Doyle.

För dem som önskar, finns det tillräckligt med tid för att besöka även det imponerande Edinburgh Slott, för att få en överblick över Skottlands historia och kultur (entréavgift ingår inte, din reseledare kan hjälpa dig med att köpa biljetter). Middag på egen hand.

DAG 4
Onsdag 25 maj / Edinburgh – Cruden Bay

Skottlands östkust
En unik upplevelse väntar: att kliva ner i Edinburghs dolda historia på Real Mary King’s Close. På denna entimmes rundtur kommer vi att uppleva över 400 års historia och upptäcka berättelserna från myter och legender till den dödliga pestepidemin, när vi gräver in i Edinburghs mörka förflutna.

Vi reser sedan från Edinburgh till Cruden Bay. Lunchen serveras på vägen. Vi anländer till Kilmarnock Arms Hotel i Cruden Bay på eftermiddagen, där Bram Stoker själv var gäst 1893.

Vi får sällskap av den lokala författaren Mike Shepherd, som har skrivit en bok om Bram Stokers sommarbesök i detta område, och en annan om Slains Slotts historia, för en orienteringspromenad runt staden. Middag serveras på hotellet, följt av en audiovisuell presentation med Dacre och Mike om ”Bram Stoker’s Cruden Bay Experiences”.

DAG 5
Torsdag 26 maj / Cruden Bay

125 år av Dracula
Idag firar vi 125 år sedan romanen ”Dracula” publicerades. Detta kräver en champagnefrukost! Vi börjar sedan på Kilmarnock Arms Hotel med en spännande strandpromenad med Mike Shepherd som återskapar Bram Stokers dagliga ”skrivinspiration”-vandringar. Njut av de platser som Bram besökte när han skrev ”Dracula”. Dessa platser nämndes i två av hans romaner baserade i Cruden Bay, The Mystery of the Sea (1902) och The Watters Mou (1895).

Tillbaka till hotellet för lunch, varefter vi fortsätter vår vandring till ruinerna av Slains Castle, vars interiör anses som inspirationskällan till beskrivningen av Draculas slott. Vi har en fantastisk utsikt över fasaden, medan Dacre och Mike avslöjar bilder av det åttakantiga rummet som visas i kapitel 2 av Dracula (tillträde till ruinerna är förbjudet på grund av säkerhetsrisker).

Njut av lite ledig tid för att utforska Cruden Bay i din takt, eller för att läsa på nytt några av sidorna i romanen för att komma in i firandets stämning. En festlig middag serveras senare på Kilmarnock Arms Hotel, för att fira den stora dagen. Dacre avtäcker en minnesskylt för romanens firande.

DAG 6
Fredag 27 maj / Cruden Bay – Glasgow

Personligheten bakom Dracula & spökteatern i Glasgow
Vi checkar ut från Cruden Bay och åker tåg söderut. Vi ankommer till Glasgow, där vi får reda på ännu fler intressanta detaljer ur Stokers författarliv, och hör mer om personen i hans vardagliga närhet som inspirerade Dracula-figuren. Check in på hotell i Glasgow och avskedsmiddag.

DAG 7
Torsdag 28 maj / Glasgow

Sista dagen
Vi checkar ut från hotellet efter frukost. Det är här vår ciceron Dacre Stoker och vår Transsylvanienexpert Nora Vintila tar avsked. La revedere, vi ses i Transsylvanien nästa gång!

PRIS
för en grupp på 10-20 pers: 25 900 kr/pers, inklusive:

– boende 6 nätter i dubbelrum på topprankade hotell
– transfer & utflykter med privat buss/tåg enligt programmet ovan
– aktiviteter, entréavgifter enligt program
– Dacre Stoker som ciceron & Draculaexpert
– Nora Vintila som svensktalande reseledare & historia- & folklorexpert från Transsylvanien
– måltider enligt program: 5 frukostar, 5 luncher, 3 middagar, inklusive 1 kaffe/pers på de 2 längre bussresorna, exklusive alla drycker, förutom välkomstdrinkarna som nämns i programmet

I priset ingår inte: flyg, försäkring, enkelrumstillägg (3850 kr), dryck, dricks till personal, flyg, utflykter eller andra aktiviteter än de som nämns.

Bra att veta inför resan!
Vissa av vandringarna i Whitby och Cruden Bay är lite mer ansträngande än en vanlig stadspromenad och kräver vattentäta skor ovanför fotleden. Majväder i Yorkshire och kustnära Skottland kan vara oförutsägbart, så vattentäta och varma regnkläder rekommenderas.

Resans språk kommer stort sett vara engelska, då vi har internationella gäster, samt Dacre Stoker som engelsktalande ciceron. Vår svensktalande reseledare Nora Vintila är dock med under hela resan och kan bistå med översättningar vid behov.

Observera att alla aktiviteter kan komma att ändras på grund av lokala förhållanden och i takt med pandemisituationen. Vi kan försäkra dig om att Experience Transylvania och Dacre Stoker strävar efter den perfekta upplevelsen för dig som gäst, vilket är anledningen till att vi kan ändra vissa aktiviteter till bättre eller mer lämpliga, i fall resplanen, väderförhållandena eller säkerheten på platserna kräver det.

Deadline för Early Bird-bokningar (1000 kr/pers rabatt): 15 januari 2021

Platserna på denna resa är begränsade!
Genom att skicka in din bokningsförfrågan informerar du oss helt enkelt om din önskan att delta i denna resa. För närvarande innebär denna inlämning inga skyldigheter för dig som preliminär gäst. Kontraktet mellan dig som resenär och Experience Transylvania som arrangör börjar först när du har fått det slutgiltiga programmet, tillsammans med villkoren, och när du har betalat din bokningsavgift på 2500 kr (återbetalas ej).

ANMÄL DIG GENOM ATT KLICKA HÄR!