Försiktighetsåtgärder för en trygg resa

Här på Experience Transylvania har våra gästers hälsa och säkerhet alltid varit av yttersta vikt, även innan pandemitider. 

Vi försöker också hålla er informerade i realtid om dem bestämmelser som kan påverka resandet i år.

Experience Transylvania erbjuder hjälp med bokning av PCR-test och intyg inför resan om det behövs. I nuläge är detta inte nödvändigt för besökare som är fullvaccinerade minst 10 dagar inför avresa till Rumänien, och som uppvisar EU-covidbevis på flygplatsen.

Här hämtar ni ert covid-bevis om ni är komplettvaccinerade: https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/

Vår personal är ständigt informerad och utbildad i hälso- och säkerhetsfrågor, speciellt med tanke på den aktuella situationen runt om i världen. 

Våra guider och chaufförer är fullvaccinerade.

 

Exempel på rutiner för säkert och smidigt resande under covid-19

Hotell

Vi samarbetar med våra hotellägare och lokala partners för att säkerställa att alla försiktighetsåtgärder vidtas för att din valda resa ska fungera smidigt och tryggt. Hotellen vi samarbetar med har gedigna städrutiner och checklistor för desinfektion och sterilisering. Utöver allmänna städrutiner som implementeras världen över enligt myndigheternas rekommendationer, så väljer många hotell vi samarbetar med även att  exempelvis hålla rummen obokningsbara i 24 timmar efter utcheckning och inför nästa incheckning, för att tillåta en säkrare vädring och desinfektion. 

Restauranger & sevärdheter/aktiviteter

Munskydd, distansering och restaurangservering enbart utomhus är några exempel på åtgärder som tas i Rumänien just nu. Besök på exempelvis diktator Ceausescus privatresidens och på Bran Draculas Slott görs i små grupper. Vi strävar efter att våra grupper kommer att ha privatbesök, och kommer inte blandas med andra sällskap, där det är möjligt. Andra aktiviteter såsom fika hos lokalfamiljer genomförs utomhus, på terass/balkong/öppen altan/trädgård/innergård där det är möjligt. Alla familjer vi samarbetar med för hembesök är vaccinerade mor covid-19. Vi är tacksamma för våra nära och personliga relationer med alla våra underleverantörer, som ger extra trygghet och förtroende.

Personal

Våra svensktalande guider samt våra chaufförer kommer att vara vaccinerade mot covid-19. Vår personal testas också periodiskt mot covid-19.

Buss

Bussarna vi åker med har alltid varit välstädade men nu införs det självklart extra åtgärder så som desinfektion före varje resa. Handsprit finns alltid tillgänglig. Vid behov erbjuder vi munskydd (det kan hända att myndigheterna kräver att alla passagerare i bussen bär munskydd, i vilket fall vi informerar våra gäster i förväg och förväntar oss att detta respekteras av alla resenärer). Begränsat antal passagerare råder. Vi försöker, när det går, att säkerställa att det finns ett eget sätespar för ensamma resenärer, och även en ledig rad mellan sätena om det är möjligt. Påstigning/avstigning leds av vår svensktalande guide för minimering av trängsel.

Flyg

Flygbolagen vi samarbetar med har vidtagit extra åtgärder för att begränsa smittspridningen. Vi håller er uppdaterade kring flygsituationen och tips om hur man kan på bästa sätt skydda sig själv och dem andra passagerarna under en flygresa.

 

VIKTIGA UPPDATERINGAR

vaccinationsfördelar – fördelar Bestämmelser för vaccinerade personer som ankommer till Rumänien:

Resenärer som fått sin slutliga vaccination mot COVID-19 för mer än 10 dagar sedan är undantagna från karantän. Det krävs bevis för vaccination, inklusive datum. EU-covidbevis gäller.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar att ni ser över era reseförsäkringar och att ni kontaktar våra samarbetspartners ERV för mer information om försäkringar:

https://www.erv.se/privat/kundservice/om-coronaviruset/

 

PCR-test & läkarintyg inför resan

Vi tror på en förbättring av situationen från och med våren 2022. Om PCR-test kommer behövas för inresa till Rumänien vid den tidpunkten er resa är inplanerad kommer vi erbjuda en smidig lösning för PCR-test i samband med er resa med oss. I nuläge rekommenderar vi starkt att alla resenärer vaccinerar sig mot covid-19 inför en resa, för att minska risken att bli smittad och smitta andra, samt för att säkerställa en smidig inresa och obekväma situationer ifall att myndigheterna inför karantän för icke-vaccinerade på något av våra resmål, med kort varsel.

Nedan finns det några officiella länkar som kan hjälpa till att ha koll på ångande situationen:

http://romaniatourism.com/travel-advisory.html

https://www.mae.ro/

http://www.otp-airport.ro

https://www.sibiuairport.ro/en/

Här finns det en väldigt praktisk ”kalkylator” som hjälper dig planera en resa till olika länder inom EU:

https://reopen.europa.eu/sv

Och här kan du se info specifikt om resor mellan Sverige och Rumänien:

https://reopen.europa.eu/sv/from-to/SWE/ROU

 

För våra resmål inom EU, utanför Rumänien, vänligen se:

https://reopen.europa.eu/sv

 

För våra resmål i UK, vänligen se följande sidor:

För Storbritannien i allmänhet: https://www.visitbritain.com/se/sv/know-you-go-rekommendationer-resande-i-storbritannien

För Scotland specifikt:

https://www.gov.scot/

https://www.visitscotland.org/

 

Tveka inte att ringa oss på 08 68 45 5678 så snart du undrar över bestämmelser, rådande regler och restriktioner samt aktuell situation i Rumänien eller på våra andra resmål.

 

Ansvarsfriskrivning: Informationen på denna sida är inte uttömmande. Den bygger på de senaste tillgängliga uppgifterna från EU-länderna och andra offentligt tillgängliga och auktoritativa nationella källor. Vi gör vårt bästa för att säkerställa att de åtgärder vi som resebyrå kan ta, tas av oss och våra samarbetspartners. Genomförandet av en resa är komplext och involverar andra aktörer än våra direkta samarbetspartners. Därför kan vi inte erbjuda en 100% garanti att resor är riskfria och att våra åtgärder erbjuder ett totalt skydd. Resebyrån försöker hålla informationen på sidan aktuell, men vi tar inget uttryckligt eller implicit ansvar för att den är komplett eller korrekt eller för personliga beslut som grundar sig på informationen.