Bukarest och Transsylvanien

Under en väl genomtänkt resa i Transsylvanien lär vi känna kulturen i ett överraskande område. Bakom Draculamyten och kommunistplågan under Ceausescus diktatur tar vår svensktalande rumänska guide bort den silvriga dimman i ”landet bortom skogen” och hjälper oss upptäcka Transsylvaniens verklighet. Följ med på en resa som handlar om härliga människor, förtjusande natur, intressant historia, lantliv, spa och färgglad kultur!

Kulturen förstår man bäst genom mötet med människorna i städerna eller på landet och därför gör vi besök hemma hos vanligt folk. Historia lär man sig lättast genom att se och uppleva hur det var förr, och därför besöker vi kommunistdiktatorn Ceausescus privatresidens, kungliga slottet och därför träffar vi en traditionell fåraherde. Följ med på en resa som handlar om härliga människor, förtjusande natur, intressant historia, lantliv, spa och färgglad kultur!

Period: våren-hösten 2023
Days: 6-8
Antal deltagare: min 15 pers.
Pris: från 15 900 kr/pers.

Reseprogram

Dag 1 – Välkomna till Rumänien!

Vi flyger från Stockholm till Bukarest, Rumäniens huvudstad. Under direktflyget (2 timmar 30 min) som sker med det rumänska flygbolaget Tarom serveras en enklare varm måltid (lunch). Vi landar I Bukarest ca 14:45. På väg från flygplatsen till vårt hotell gör vi sedan ett första uppehåll och besöker Ceausescus privata residens, Palatul Primaverii. Vi ser bl a guldbadrummet, marmorpoolen och det tropiska växthuset som utgör en liten del av Ceausescu-familjens omtalade lyxboende.

Efter detta besök fortsätter bussen till vårt hotell. På väg dit passerar vi Parlamentpalatset, också detta byggt på Ceausescus beställning. Vi checkar in på vårt centralt belägna hotell, och efter en kort vila utforskar vi “Lilla Paris”. Bukarest är en kontrasternas stad, med fin art nouveauarkitektur, skuggad av gråa byggnader från Ceausescus tid. Charmen och blandningen av post-diktatur och mellankrigsperiod gav Bukarest även smeknamnet “Nya Berlin”. 

Kvällen avrundas med en traditionell rumänsk middag på en av Bukarests mest populära restauranger, i en kulturmärkt byggnad, med autentisk folkloreunderhållning.

Lunch och middag ingår.

Dag 2 – Genom Karpaterna mot Transsylvanien

Efter frukost, färdas vi mot Transsylvanien i vår bekväma buss. Vi äter lunch på en trevlig restaurang i Ramnicu Valcea. Under bussresan gör vi ett stopp på ett ortodoxt munkkloster vid Oltdalen och sedan fortsätter resan med ankomst till Sibiu senare på eftermiddagen. 

På hotellet i Sibiu välkomnas vi av vår svensktalande lokalguide med traditionell rumänsk körsbärslikör och tilltugg, för att markera vår ankomst till Transsylvanien.

Efter sedvanlig incheckning, blir det guidad promenad genom Sibiu för att upptäcka mer av saxiska Siebenbürgen, som den bofasta tysktalande befolkningen kallar Transsylvanien. Sibiu, även kallad “staden med tusen ögon” har en mystisk charm, ett myllrande folkliv och ett stort utbud av butiker och restauranger. 

Frukost och lunch ingår. 

sibiel

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 3 – Vin, Vlad ”Dracula” och Transsylvaniens Pärla

Efter frukost besöker vi en tysk-saxisk befäst kyrka, typisk för transsylvanska byar, och tillhörande världskulturarvet. Vi får provsmaka typiska charkuterier och även det traditionella rökta späcket kallat “slanina”. Vi äter en traditionell hemlagad lunch med hemgjort vin på innergården hos en rumänsk fåraherdefamilj i byn Sibiel. Fåraherdarna berättar också om sitt för Rumänien mycket typiska yrke. Därefter ger vi oss mot Sighisoara. 

På väg dit gör vi ett besök på en vingård med torn i vindistriktet Tarnave och provsmakar några av vinerna. 

 

Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 4 – Mytomspunna Draculas Slott

Efter frukost åker vi mot Karpaterna. I staden Brasov, eller Kronstadt på tyska, får vi en guidad rundtur i den gamla staden. Efter rundturen intar vi lunchen på egen hand och hinner även bekanta oss med gågatorna och de mysiga gränderna.

Färden går sedan vidare mot bergsorten Bran. Här checkar vi in på ett pensionat byggt i lokal stil beläget precis nedanför Draculas Slott. På eftermiddagen besöker vi slottet för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven och att slottet ägdes av en vittklädd drottning istället för en rödsvartklädd greve. 

Reseledaren bistår gärna med tips om restauranger för middagen på egen hand. Eftersom vi övernattar så nära slottet blir vi utrustade med krucifixer.

 

Frukost ingår.

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 5 – Naturupplevelser

Vi börjar dagen med en härlig rundtur i bekväm, elegant hästvagn på den karpatiska ängen, efter frukost. Under denna korta utflykt i naturen provar vi på ost lagrad i tallbark, typisk för regionen. Därefter finns tid att besöka den lokala marknaden som är ett potpourri av färger, dofter och smaker, samt att äta lunch på egen hand på slottsområdet eller på en av restaurangerna runt omkring. 

Efter lunch lämnar vi Draculas trakter bakom oss och åker genom Karpaterna mot Bukarests. På väg dit stannar vi till vid Cantacuzino Slott för att beundra Karpaternas spetsiga klippor från terrassen.

Vi ankommer till Bukarest senare på eftermiddagen och checkar in på ett bekvämt hotell närmare flygplatsen. Den festliga middagen serveras i klanger av levande klassisk music, med ett glas rumänskt mousserande vin.

Frukost och middag ingår.

Dag 6 – Hemresa

Idag är det dags att säga “La revedere”! Vi tar med vårt frukostpaket och åker buss till flygplatsen.

Frukost ingår.

Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse med oss och önskar er DRUM BUN!
TREVLIG RESA!

I priset ingår:

 • 5 nätter i dubbelrum på centralt 3*/4* hotell
 • måltider enligt programmet ovan (5 frukostar F, 3 luncher L varav en lättlunch ombord på flyget till Bukarest och 4 middagar M)  
 • vinprovning och vinkällarbesök
 • besök på fåraherdefamiljs värdshus
 • besök på befäst kyrka och “slanina”-provning
 • alla entréavgifter enligt program (Ceausescus residens, Draculas Slott, Cantacuzino Slottsterrass)
 • alla transporter och transfers enligt program (med buss)
 • svensktalande reseledare med lokal bakgrund
 • flyg Stockholm-Bukarest-Stockholm i ekonomiklass
 • dricks till guide, servering och chaufför
 • informationsmaterial över Rumänien och över programmet 
 • informationsmöte inför resan med vår reseproducent

Det som inte ingår i priset ovan är:

 • Det som inte ingår i resans pris:
  • Dryck, kaffe (förutom bordsvatten och inplanerade vin-/ölprovningar)
  • Måltid ombord på flyget på hemresan 
  • Försäkringar 
  • Enkelrumstillägg
  • Eventuella spa- och massagebehandlingar
  • Eventuella foto-/videoavgifter på museum
  • Personliga utgifter

  *Vi reserverar oss för eventuella programändringar som kan förekomma på grund av ändringar i våra partners planering, men vi garanterar att vi gör vårt bästa för att hitta lika spännande ersättningsaktiviteter ifall tillgång till någon aktivitet ändras.

hastvagn-med-novare

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: 08 68 45 5678

en_US