Under denna resa kommer vi att besöka platser som spelade en stor roll i Brams Stokers liv, i hans forskning och skrivande av romanen “Dracula”. Vi kommer att besöka kuststaden Whitby i Yorkshire, England som inspirerade Bram Stoker så djupt, så att han placerade kapitel 6-8 av “Dracula” i denna ort. Vi kommer också att utforska Cruden Bay, Skottland, den pittoreska fiskebyn som Bram besökte första gången 1893, som blev platsen för hans 13 sommarlov mellan 1893 och 1910. Det är där han skrev det mesta av sin roman. Det kommer att finnas andra spännande stopp på vår resa för att ge ett perspektiv på historien och kulturen i området.

ANMÄL DIG GENOM ATT KLICKA HÄR!

 

Bra att veta inför resan!
Vissa av vandringarna i Whitby och Cruden Bay är lite mer ansträngande än en vanlig stadspromenad och kräver vattentäta skor ovanför fotleden. Majväder i Yorkshire och kustnära Skottland kan vara oförutsägbart, så vattentäta och varma regnkläder rekommenderas.

Resans språk kommer stort sett vara engelska, då vi har internationella gäster, samt en engelsktalande ciceron. Vår svensktalande reseledare är dock med under hela resan och kan bistå med översättningar vid behov.

PROGRAM

DAG 1
Lördag 21 maj / Manchester – York – Whitby

York Dungeon & Brams Whitby Holiday
Möt Dacre Stoker, Nora Vintila och dina medresenärer på centralstationen i Manchester. När vi lämnar Manchester mot Whitby njuter vi av den genuina engelska landsbygden under en spännande bussresa. Vi stannar för en kort energigivande fikapaus längs vägen mot vår äventyrliga resa. Vi fortsätter med ett spännande besök i York Dungeon och förbi York Minster, som kommer att förbereda oss för dem kommande gotiskt präglade dagarna i Whitby. Lunchen serveras på en populär lokal restaurang varefter vi fortsätter vår väg till Whitby. Vi ankommer till Whitby på eftermiddagen och checkar in på vårt hotell. Efter en kort stunds avkoppling njuter vi av en välkomstdrink och snack. Dacre leder en lugn kvällspromenad genom staden för att bekanta oss med den gotiska atmosfären som lockade hans berömda släkting, Bram Stoker, under hans semester 1890. Vi går uppför de 199 trappstegen till St. Mary’s Kyrkogård till platsen där Lucy Westrena mötte greve Dracula i romanen. Vi är tillbaka på hotellet vid skymning. Middagen serveras på hotellet. Efteråt blir det mingel och pratstund med Dacre och Nora, vid brasan, om transsylvansk folklore samt Whitby-relaterade läsningar från Dracula.

DAG 2
Söndag 22 maj / Whitby

Dracula-platser i Whitby
Vi börjar dagen med en vandringstur till dem ikoniska sevärdheterna med anknytning till “Dracula”: Royal Crescent, Whitby Abbey, St. Mary’s Church, 199 steps, Whitby tågstation, Bram Stoker-bänken och Whitby Museum. Tillsammans med Dacre leds vi av en kunnig lokalguide. Lunchen serveras på Duke of York Pub, precis i början av de 199 trappstegen, under Whitby Abbey. Det blir ledig tid för shopping efter lunch. Tillbaka på hotellet fördjupar vi oss i Stokers skrivanda, under Dacres audiovisuella presentation “Bram Stoker’s Whitby, Influences and Inspiration”. Bevittna Brams forskningsanteckningar, som kommer till liv och visar hur verkliga platser och händelser i Whitby presenterades i romanen “Dracula”. Utforska därefter det lokala köket och njut av middag på egen hand eller i sällskap med dina medresenärer.

DAG 3
Måndag 23 maj / Whitby

Fritid i Whitby
Ta dig tid att njuta av Whitby i egen takt. Vi rekommenderar andra platser att besöka i Whitby: Whitby Brewery, Dracula Experience, Coastguard Museum och den trevliga gågatan för shopping. Vi äter lunch tillsammans och besöker Whitby Jet Museum. Jet är ett svart mineral, som bildades för över 135 miljoner år sedan. Den är väldigt lätt och kan poleras väldigt smidigt. Det är mycket uppskattat för att göra smycken och ornament och finns över hela norra York. Whitby är känd för tillverkning av jetsmycken, särskilt under den sista delen av 1800-talet när drottning Victoria populariserade denna typ av smycken. Även om det inte har någon direkt koppling till Dracula, är detta museum väl värt att se, det anses som en dold pärla i staden. Utforska det lokala köket och njut av middag på egen hand eller i sällskap av dina medresenärer.

DAG 4
Tisdag 24 maj / Whitby – Edinburgh

Edinburgh whisky & historia
På vägen till Edinburgh gör vi ett kaffestopp vid Alnwick Castle, ikoniskt för sin Harry Potter-miljö. Vi fortsätter vår väg norrut och ankommer till Edinburgh tidigt på eftermiddagen. Lunchen serveras på den prisbelönta restaurangen på Scotch Whisky Experience, följt av en spännande rundtur i som ger oss intrycket av att vara i ett destilleri och vi får provsmaka en “dram” av whisky. För dem som önskar, finns det tillräckligt med tid för att besöka även det imponerande Edinburgh Slott, för att få en överblick över Skottlands historia och kultur (entréavgift ingår inte, din reseledare kan hjälpa dig med att köpa biljetter). Efter att ha checkat in på Royal Scots Club hotell (eller dyl) kan du njuta av lite ledig tid i Edinburgh, för shopping och middag på egen hand. Inom gruppen har vi en gäst som bor faktiskt i Edinburgh och har ovärderliga lokaltips.

DAG 5
Onsdag 25 maj / Edinburgh – Cruden Bay

Skottlands östkust
En unik upplevelse väntar: att kliva ner i Edinburghs dolda historia på Real Mary King’s Close. På denna entimmes rundtur kommer vi att uppleva över 400 års historia och upptäcka berättelserna från myter och legender till den dödliga pestepidemin, när vi gräver in i Edinburghs mörka förflutna. Vi reser sedan från Edinburgh till Cruden Bay, med spännande stopp på vägen, som Dundee och Dunottar Castle (beroende på vädret kan Dunottar Castle vara stängt under stormiga dagar, om så är fallet, kommer vi besöka en annan sevärdhet). Lunchen serveras på vägen. Vi anländer till Kilmarnock Arms Hotel i Cruden Bay på eftermiddagen, där Bram Stoker själv var gäst 1893. Vi får sällskap av den lokala författaren Mike Shepherd, som har skrivit en bok om Bram Stokers sommarbesök i detta område, och en annan om Slains Slotts historia, för en orienteringspromenad runt staden. Middag serveras på hotellet, följt av en audiovisuell presentation med Dacre och Mike om “Bram Stoker’s Cruden Bay Experiences”.

DAG 6
Tisdag 26 maj / Cruden Bay

125 år av Dracula
Idag firar vi 125 år sedan romanen “Dracula” publicerades. Detta kräver en champagnefrukost! Vi börjar sedan på Kilmarnock Arms Hotel med en spännande strandpromenad med Mike Shepherd som återskapar Bram Stokers dagliga “skrivinspiration”-vandringar. Njut av de platser som Bram besökte när han skrev “Dracula”. Dessa platser nämndes i två av hans romaner baserade i Cruden Bay, The Mystery of the Sea (1902) och The Watters Mou (1895). Tillbaka till hotellet för lunch, varefter vi fortsätter vår vandring till ruinerna av Slains Castle. Vi har en fantastisk utsikt över fasaden, medan Dacre och Mike avslöjar bilder av det åttakantiga rummet som visas i kapitel 2 av Dracula (tillträde till ruinerna är förbjudet på grund av säkerhetsrisker). Njut av lite ledig tid för att utforska Cruden Bay i din takt, eller för att läsa på nytt några av sidorna i romanen för att komma in i firandets stämning. En festlig middag serveras på Kilmarnock Arms Hotel.

DAG 7
Onsdag 27 maj / Fyvie Castle-Glasgow

Spökslott & dramatisk natur
Vi checkar ut från Cruden Bay och kör söderut. Vi stannar för att beundra ett naturligt underverk vid kusten vid Bullers of Buchan, och fortsätter sedan med ett besök på det pittoreska Fyvie Castle, där spöken, legender och folklore är invävda i gobelängen av den här platsens 800-åriga historia. Bussresan fortsätter till Glasgow, med lunch på vägen. Det är här vår Dracula-jubileumsvärd Dacre Stoker och vår Transsylvanienexpert Nora Vintila tar avsked. Check in på hotell i Glasgow.

DAG 8
Torsdag 28 maj / Glasgow

Sista dagen
Vi checkar ut från hotellet efter frukost. La revedere, vi ses i Transsylvanien nästa gång!

PRIS
för en grupp på 15-30 pers: 25 900 kr/pers, inklusive:

– boende 7 nätter i dubbelrum på topprankade hotell
– transfer & utflykter med privat buss enligt programmet ovan
– aktiviteter, entréavgifter enligt program
– Dacre Stoker som ciceron & Draculaexpert
– Nora Vintila som svensktalande reseledare & historia- & folklorexpert från Transsylvanien
– måltider enligt program: 6 frukostar, 6 luncher, 4 middagar, inklusive 1 kaffe/pers på de 2 längre bussresorna, exklusive alla drycker, förutom välkomstdrinkarna som nämns i programmet

I priset ingår inte: flyg, försäkring, enkelrumstillägg (3850 kr), dryck, dricks till personal, flyg, utflykter eller andra aktiviteter än de som nämns.

Observera att alla aktiviteter kan komma att ändras på grund av lokala förhållanden och pandemisituationen. Vi kan försäkra dig om att Experience Transylvania och Dacre Stoker strävar efter den perfekta upplevelsen för dig som gäst, vilket är anledningen till att vi kan ändra vissa aktiviteter till bättre eller mer lämpliga, i fall resplanen, väderförhållandena eller säkerheten på platserna kräver det.

Deadline för Early Bird-bokningar (1000 kr/pers rabatt): 15 januari 2021

Platserna på denna resa är begränsade!
Genom att skicka in din bokningsförfrågan informerar du oss helt enkelt om din önskan att delta i denna resa. För närvarande innebär denna inlämning inga skyldigheter för dig som preliminär gäst. Kontraktet mellan dig som resenär och Experience Transylvania som arrangör börjar först när du har fått det slutgiltiga programmet, tillsammans med villkoren, och när du har betalat din bokningsavgift på 2500 kr (återbetalas ej).

ANMÄL DIG GENOM ATT KLICKA HÄR!