CHECKLISTA INFÖR RESAN TILL TRANSSYLVANIEN/RUMÄNIEN

Glöm inte förberedda:

DOKUMENT

  • giltigt pass (utgångsdatum ska inte vara senare än 3 månader innan hemkomst)
  • EU-sjukförsäkringskort (utfärdas av Försäkringskassan; ansök i god tid, det kan ta ca 10 arbetsdagar att få det hemskickat)
  • reseförsäkring (dubbelkolla alltid så din hemförsäkring eller kreditkort verkligen täcker för din försäkring enligt dina behov; res aldrig utomlands utan en ordentligt reseförsäkring!)

 

PENGAR

Vi rekommenderar alltid att våra resenärer inte ska ha med sig stora belopp i kontanter. I Rumänien kan man betala på nästan alla restauranger och hotell med kort. I många butiker accepteras kort också. Det finns gott om ATM/bankomater överallt, inklusive på flygplats och vissa hotell. Om du vill växla till rumänsk valuta i Sverige, kan du göra det till exempel på Forex eller hos din bank.

 

KLÄDER & ACCESSOARER

Låt oss börja med den vanligaste accessoaren i nuläge : ) Munskydd är ett måste nuförtiden i Rumänien. Det är munskyddsplikt på alla offentliga platser inomhus och ibland även utomhus. Ha med en liten ren påse som du bara använder för att förvara munskyddet i!

Rumänien har en lång varmsäsong. Packa lätt och bekvämt, men ha alltid med: solglasögon, solhatt, en liten regnponcho och ett litet paraply.

Bekväma skor är alltid vår rekommendation på en resa! Ofta blir det långpromenader genom mysiga gränder eller även vandringar i fjällen, på tryffeljakt eller i idylliska byar. Men planerar du en fin middag på restaurang eller en operakväll så ska du inte vara blyg att ta finskorna på!

En liten handsprit flaska ska du också ha med dig!

 

KULTURKUNSKAP

Det finns några väldigt bra böcker man kan läsa om Transsylvanien. Vi har en lista av rekommenderade böcker som kan informera, inspirera och underhålla inför resan till Rumänien, både klassiker, historiska och praktiska guideböcker:

Bram Stoker: Dracula

George Cristea: Se Rumänien

Rosie Waldeck: Athené Palace. Hitler’s New Order Comes to Romania

Dacre Stoker: Dracul

Charles Boner: Transylvania. Its Products and Its People

Neagu Djuvara: From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire

Hannah Pakula: The Last Romantic

Herta Müller: Ceausescus barn

 

VIDEO

Vi på Experience Transylvania har skapat en videobank om livet, kulturen, historian och traditionerna i Rumänien. Inför resan till Transsylvanien kan det vara trevligt att ha en liten hemmakväll och titta på dessa kunskapsrika videor. Serien heter RESA HEMIFRÅN och du kan se den HÄR!

 

MER OM TRANSSYLVANIEN OCH RUMÄNIEN

Nedan hittar du allmänna tips och praktisk info som kan vara bra att läsa innan du åker till Transsylvanien eller andra regioner i Rumänien. Rumänien är ett ganska homogent land vad gäller människokultur, klimat och språk.

Transsylvanien är ett landskap som sträcker sig över centrala och västra Rumänien. Namnet kommer ursprungligen från Latin och betyder ”bortom skogen”. Idag är Transsylvanien präglat av mystik, mycket tack vare legenden om Dracula. I verkligheten är Transsylvanien en region full av historia och kultur, där människa och natur sammanlever på ett unikt sätt. Du kommer att få reda på mycket fler fascinerande detaljer och berättelser när du väl åker hit. Här kommer några praktiska tips inför och under resan.

Klimat: Transsylvanien, precis som större delen av resten av Rumänien, har ett tempererat kontinentalt klimat. Våren brukar börja i mars (ca 15°C). Sommaren kan bli riktigt varm (ca 25°C i juni, 30-35°C i juli och augusti).

Hösten börjar i september och kan vara väldigt mild, med en skön värme (ca 20°C), men värmen dämpar ner mot slutet av oktober (ca 10-15°C).

Vintern börjar i december och tar slut i februari. Vintrarna är kortare och ofta lite mildare än skandinaviska vintrar. Snöfall förekommer i regel i januari. Temperaturen brukar hålla sig konstant runt några minusgrader, men den kan ibland gå ner till -20°C på vissa ställen i fjällen.

Tidsskillnad: CET+1 (kl 20:00 i Sverige motsvarar kl 21:00 i Rumänien): EET (UTC+2) (Östeuropeisk tid)

Visum & pass: Rumänien ingår i EU, därför behöver du inget visum. Men ditt pass ska du ha med dig!

Valuta: Lei (RON)

1 Leu (RON)= ca 2,04 kronor (SEK)

Lättast är att fördubbla alla priser för att få dem i svenska kronor.

Storstäder i Transsylvanien: Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Alba Iulia

Storstäder i Rumänien: Bukarest (huvudstad), Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi

Transsylvaniens befolkning: mer än 7 000 000 (Rumäniens totala befolkning är ca 20 000 000). Befolkningen består av en rumänsk majoritet och minoriteter som: ungersk, romsk och tysk.

Språk: Rumänska är det officiella språket i Rumänien och i Transsylvanien. Det finns dock en stor del av befolkningen, speciellt i västra Transsylvanien, som pratar ungerska. I Sibius och Brasovs områden pratas det även tyska. Som turist kan man klara sig enkelt om man pratar lite engelska eller tyska.

Ring oss gärna om du är i trakterna och behöver hjälp, tolkning eller guidning. Du når oss via telefon eller WhatsApp: +46 (0)70 744 3105.

karta_romania_transilvania

karpaterna

bran-by-night

img_1388

malin-i-maramures

sv_SE