Uppdatering i samband med COVID-19: UD hävde avrådan från resor till Rumänien den 27 augusti 2020. Våra gruppresor är dock framflyttade till 2021 och 2022. Kontakta oss om du vill resa till Rumänien och vill ha så uppdaterad lokalinfo som möjligt. 

Här hittar du tips och praktisk info som kan vara bra att läsa innan du åker till Transsylvanien eller andra regioner i Rumänien. Rumänien är ett ganska homogent land vad gäller människokultur, klimat och språk.

Transsylvanien är ett landskap som sträcker sig över centrala och västra Rumänien. Namnet kommer ursprungligen från Latin och betyder ”bortom skogen”. Idag är Transsylvanien präglat av mystik, mycket tack vare legenden om Dracula. I verkligheten är Transsylvanien en region full av historia och kultur, där människa och natur sammanlever på ett unikt sätt. Du kommer att få reda på mycket fler fascinerande detaljer och berättelser när du väl åker hit. Här kommer några praktiska tips inför och under resan.

Klimat: Transsylvanien, precis som större delen av resten av Rumänien, har ett tempererat kontinentalt klimat. Våren brukar börja i mars (ca 15°C). Sommaren kan bli riktigt varm (ca 25°C i juni, 30-35°C i juli och augusti).

Hösten börjar i september och kan vara väldigt mild, med en skön värme (ca 20°C), men värmen dämpar ner mot slutet av oktober (ca 10-15°C).

Vintern börjar i december och tar slut i februari. Vintrarna är kortare och ofta lite mildare än skandinaviska vintrar. Snöfall förekommer i regel i januari. Temperaturen brukar hålla sig konstant runt några minusgrader, men den kan ibland gå ner till -20°C på vissa ställen i fjällen.

Tidsskillnad: CET+1 (kl 20:00 i Sverige motsvarar kl 21:00 i Rumänien): EET (UTC+2) (Östeuropeisk tid)

Visum & pass: Rumänien ingår i EU, därför behöver du inget visum. Men ditt pass ska du ha med dig!

Valuta: Lei (RON)

1 Leu (RON)= ca 2,04 kronor (SEK)

Lättast är att fördubbla alla priser för att få dem i svenska kronor.

Storstäder i Transsylvanien: Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Alba Iulia

Storstäder i Rumänien: Bukarest (huvudstad), Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi

Transsylvaniens befolkning: mer än 7 000 000 (Rumäniens totala befolkning är ca 20 000 000). Befolkningen består av en rumänsk majoritet och minoriteter som: ungersk, romsk och tysk.

Språk: Rumänska är det officiella språket i Rumänien och i Transsylvanien. Det finns dock en stor del av befolkningen, speciellt i västra Transsylvanien, som pratar ungerska. I Sibius och Brasovs områden pratas det även tyska. Som turist kan man klara sig enkelt om man pratar lite engelska eller tyska.

Ring oss gärna om du är i trakterna och behöver hjälp, tolkning eller guidning. Du når oss via telefon eller WhatsApp: +46 (0)70 744 3105.

karta_romania_transilvania

karpaterna

bran-by-night

img_1388

malin-i-maramures