Nostalgi i Maramures

Maramures är den delen av Rumänien där tiden verkar ha stått stilla, där folk fortfarande lagar en hel middag endast med produkter som kommer från sin egna trädgård, där folkdräkt är vardagsklädseln och där sång ärvd från förfäderna ersätter toner från Spotify eller radio.

Ta ångtåget uppe i bergen på en resa tillbaka i tiden. Lev bland fårbönder i Norra Rumänien och låt dem guida dig i deras bevarade traditioner, hantverk, sång, dans och levnadsglädje. Besök världsberömda Glada Kyrkogården och ta del av en lugn meditation på klosterkyrkan på en söndag. Låt dina ögon också glädjas av de färgsprackande folkdräkterna människorna bär stolta på gatorna och på gårdarna. Andas in den friska lantluften, ät den närproducerade maten från din värds gård, låt folkmusiken fylla dina sinnen. Fyll dina sinnen med musiken och den friska lantluften. Följ med på en unik avslappnad men spännande resa!

Period: våren-hösten 2023
Dagar: 6
Antal deltagare: 2-15 pers.
Pris: 13 990 kr/pers.

Reseprogram

Dag 1 – Välkomna till Transsylvanien!

Ni landar på Sibius flygplats på eftermiddagen. Ni välkomnas med traditionellt rumänskt fika och plommonsnaps för att säkerställa en bra start på resan och åker sedan från flygplatsen till den lilla och charmiga medeltida borgen Sebes.

Ni checkar in på ett trevligt och bekvämt hotell i staden och får en liten stund för avslappning efter flygresan. Sedan serveras välkomstmiddagen på hotellets gröna och lugna innergård. Under middagen underhålls ni med speciella traditionella folkloredanser, av en entusiastisk lokalgrupp. Från första kvällen kommer ni inse att Transsylvanien och Maramures har fantastiskt rika folkloretraditioner av en blanding av inflytanden från alla etniska grupper såsom rumäner, saxare och ungrare, allt i en sällsynt harmoni.

Lättare måltid serveras på flyget. Middag ingår.

valkomst-med-snaps

Dag 2 – Soldatparad och traditionellt rumänskt fika

Vi börjar dagen med en trevlig promenad i staden Sebes, där vi beundrar de medeltida tornen och får reda på spännande historier om saxiska Transsylvanien. Lagom till förmiddagsfikat blir vi hembjudna till en lokalfamilj som har förberett en underbara rumänska kakor och hembakade sötsaker till kaffet. Vår guide håller en provsmakning av alla dessa smarrigheter och lämnar dessa gamla traditionella recept till dem som önskar prova på och baka hemma.

Vi får även en visning av traditionell rumänsk folkdräkt och en demonstration av brodyr och hantverk på gammalt vis.

Vidare åker vi västerut till Alba Iulia, där vi  med sin stora historiska betydelse för det rumänska folket: här förenades Transsylvanien med Rumänien 1918. Staden och fästningen haft stor religiös och politisk betydelse för den rumänska befolkningen. Er guide tar er runt på citadellet och vi dras tillbaka till 1700-talet då det är byggt och är idag ett av de största i Östeuropa. Här hålls en ståtlig parad med hästar och festlig entourage av de karolinska soldaterna i habsburgsk anda. Vi avrundar med en välsmakande lunch, omringade av citadellets murar.

Efter lunch är det dags för bussresan mot Maramures. På vägen dit stannar vi vid det mystiska Banffy slottsruinen och äter en fräsch picnic med närodlade frukter och grönsaker från vår guides egna trädgård.

Senare på kvälen anländer vi till vårt efterlängtade Maramures. Här välkomnas vi med en fantastisk hemlagad middag på ett mysigt pensionat, där vi kommer även spendera natten.

Frukost, lunch, fika och middag ingår. 

kurtoskalacs

prajituri

img_1671

Dag 3 – Ångtåg i Maramures

Dagen börjar tidigt med en närproducerad nyttig gårdsfrukost. Vi hoppar direkt på nostalgitåget och åker genom natursköna Vaserdalen, där vi bemötas av ett varierande landskap: frisk grönska, betande får, lugna hästar i sina hagar, bönder i sina trädgårdar och gummor i sina färglada folkdräkter. Låt de olika vyerna smälta in under den lugna tågresan medan loket sväljer glödande kål som på de gamla försvunna tiderna.

Vi äter lunch på ängen och fortsätter tågresan, tillbaka till vår station.

Därifrån tas vi till världens högsta träkyrka, där vi upplever en genuin kväll på Barsana kloster. Den ortodoxa gudtjänsten vi får chansen att uppleva delar av är unik och berörande. En kort stund får vi vara med i kyrkan och se en helt annan religiös kultur.

Ännu en smaskig traditionell middag serveras sedan nära kyrkan. Det blir en lugn natt i närheten av klosterområdet.

Frukost, lunch och middag ingår.

streifen_bahn_schaf

malin-i-maramures

Dag 4 – Glada Kyrkogården

Om man tänker på Transsylvanien så är det kanske en dyster kyrkogård i dimma som först dyker upp som bild framför våra fantasiögon. Men säger man Maramures så tänker man direkt på den färgsprackande berömda kyrkogården i Sapanta, med sina finmålade gravstenar och busiga epitafer. Detta blir ett unikt och väldigt annorlunda besök.

På vägen tillbaka från kyrkogården stannar vi till i den charmiga staden Sighetu Marmatiei och promenerar en liten stund på gågatan. Vi äter lunch på en trevlig uteservering och fortsätter vidare, tillbaka till vårt lugna klosterområde.

På klostrets verkstad får vi ta del av en hantverkdemonstration enligt gamla metoder, tillsammans med de hårdarbetande nunnorna. Det blir sedan lite fritid för avslappning, promenader, meditation eller andakt.

Ännu en närproducerad middag serveras i närheten av klostret.

Frukost, lunch och middag ingår. 

sapanta

img_5237-1

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 5 – Mousserande och opera

Idag lämnar vi lantlivet och åker mot universtitetsstaden Cluj. På vägen dit stannar vi mitt i naturen och äter picniclunch med närodlade handplockade rätter. På eftermiddagen är vi i Cluj, där vi checkar in på ett mysigt pensionat nära centrum. Härifrån börjar vi en finpromenad mot stortorget, där vår guide berättar om stadens historia och kultur.

En utsökt festlig middag serveras på en elegant restaurang, där vår guide håller en provning av rumänska mousserande viner. Och för att avrunda kvällen i samma festliga anda så besöker vi stadens opera där vi njuter av underbar musik.

Frukost, lunch och middag ingår.

img_4227-1

Dag 6 – La revedere!

Tidigt efter frukost åker vi från Cluj mot ännu en kulturstad, denna gång europeiska kulturhuvudstaden Sibiu. Här får vi en panoramisk rundtur samt en god färskfångad forell lunch på en saxisk restaurang.

Efter lunch åker vi till Sibius internationella flygplats där vi tar avsked från vår guide och från vår chaufför. Det är dags att säga ”La revedere”, vilket betyder ”På återseende” på rumänska och påbörja vår hemresa tillbaka till Sverige.

Frukost och lunch ingår, lättare snack serveras på flyget.

img_1388

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: tel. 0868455678 

sv_SE