Resa med Rojalistiska Föreningen

Rumänien har en fantastiskt spännande historia och kultur. Landet var kungarike mellan 1866 och 1947, kommunistisk diktatur fram till 1989, och numera en demokratisk republik som värderar och sätter sitt kungahus på en hög piedestal.

Rumäniens första kung Carol I, krönt 1881, härstammar från Huset Hohenzollern-Sigmaringen. Drottning Victoria av Storbritanniens barnbarn Marie, blev Rumäniens drottning 1914.  Hennes favoritresidens var Bran Slott i Transsylvanien, känt idag som Draculas Slott av anledningar som avslöjas under resan. Namnet ”Transsylvanien” kommer från latin och översätts till mystiska ”Landet Bortom Skogen”. Området är känt tack vare Dracula, men det finns så mycket mer intressant att upptäcka i denna genuina region. Välkommen på en sagolik resa till Rumänien!

Period: 9-14 maj 2023
Dagar: 6
Antal deltagare: min 15 pers
Pris: från 15 900 kr/pers

Dag 1

Bukarest

Servus, Romania!

Vid lunchtid landar vi i Bukarest. På flygplatsen välkomnas vi av vår svensktalande guide med traditionell rumänsk körsbärslikör och bakelser. Vi serveras en lättlunch och besöker därefter den kommunistiska före detta statschefen Ceausescus privatresidens, Palatul Primaverii, och upptäcker kontrasterna mellan den genuint respekterade kungafamiljen och det avskydda diktatorsparet och deras väldigt olika livsstilar och intressen.

På väg till vårt centrala hotell tar vi en panoramisk rundtur i huvudstaden, förbi enorma Parlamentpalatset, och förbi Kungliga Palatset och Atheneum. Vi träffar även representanter från Hennes Majestät Margaretas projekt för stöd för Ukrainska krigsflyktingar. Genom ert deltagande i resan bidrar ni till donationer för detta projekt som fortsätter även nu när krigschocken har avtagit. Välkomstcocktail och middag med traditionella rumänska inslag och folkloreshow.

Dag 2

Bukarest

Kunglighetens Dag 

På förmiddagen, efter en promenad förbi de historiska byggnaderna ”Lilla Paris”, som Bukarest kallades under monarkins glanstid, får vi uppleva militärceremonin vid Kungliga Palatset, samt HM Margareta när hon lämnar en blomkrans vid Kung Carols staty. 

Rojalistiska Föreningen lämnar en blomkrans som vår lokalarrangör Experience Transylvania, genom vår medlem Gloria Andersson, beställt. 

Vi träffar även representanter från Rumäniens Rojalistiska Ungdomsförening, som har ett seminarium om Rumäniens kungliga historia.

”Monarkin räddar Rumänien” har länge varit rumänska monarkisternas slogan, och den refererar till landets svårigheter och långa transitionsperiod efter revolutionen. Vi diskuterar även utmaningarna i Rumänien när det gäller kungahuset status. 

Därefter blir det promenad genom “Lilla Paris” som Bukarests gamla centrum brukade kallas vid sekelskiftet. Vi går förbi revolutionsplatsen och stannar vid före detta Kungliga Palatset. Bukarest bombades av den tyska armén under andra världskriget, efter att Kung Mihai beordrat att den rumänska armén skulle vända vapnen mot Tyskland. 

Kung Carol I:s staty, Rumäniens första kung, tronar över piazzetan framför palatset. Denna staty är en kopia då ståloriginalet smältes av kommunisterna som omvandlade kungens staty till Stalins staty 1948. 

Från en av balkongerna i området, vid Revolutionsplatsen, flydde diktatorn Ceausescu 1989. Från en annan balkong, precis på hotellet vi bor på, höll Kung Mihai ett enkelt men kärleksfullt tal till det rumänska folket 1992 när han äntligen tilläts återvända till sitt hemland. Många symboliska moment genom historian präglar Kungliga Palatsets kvarter.

Därefter är det fritid för egna strövtåg och lunch på egen hand. Vår guide bistår självklart med tips på bra lunchrestauranger. Det blir några timmars fritid, så man hinner förberedda sig för festligheterna som äger rum på eftermiddagen.

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 3

Sinaia

Furste Draculas grav och kungliga Peles Slott

Vi börjar med ett intressant besök på ortodoxklostret Snagov där Prinsen Vlad Pålspetsaren Dracula sägs vara begravd. Senare tar vår bekväma buss oss genom den Karpatiska bergskedjan. Lunchen serveras på slottsområdet i kungliga orten Sinaia. På eftermiddagen besöker vi praktfulla Peles Slott. Kung Carol I av Rumänien byggde byggde slottet som anses vara landets vackraste slott och ett av de finast inredda i Europa. Peles Slott var sommarresidens för den rumänska kungafamiljen. Under detta besök får vi en introduktion i rumänska kungafamiljens spännande historia. Slottet är byggt i tysk nyrenässansstil, med italienska och franska inslag. Här beundrar vi den rika inredningen signerad av berömda arkitekter och konstnärer, där även den österrikiske jugendstilkonstnären Gustav Klimt satte sin prägel i ett tidigt skede av sin karriär. 

På det lilla slottsannexet Pelisor upptäcker vi drottning Marie av Rumäniens hjärta omsorgsfullt bevarat i en liten kista gjord i guld och silver. Slottets guide, som är barnbarnsbarn till en av kungafamiljens betjänter, berättar om unika detaljer från kungafamiljens vardagsliv under 1930-talet. 

Efter en spännande kunglig dag checkar vi in på ett boutiquehotell nära slottet och intar en härlig middag.

Dag 4

Brasov, Bran

Draculas älskarinna

Efter frukost lämnar vi den kungliga orten Sinaia och åker i riktning Transsylvanien.

När vi passerar Karpaterna känns det som om vi har kommit till ett annat land. En blandning av tyska borgar och habsburgsk barock, kryddad med lite jugendstil öppnar det transsylvanska perspektivet.  

Vi besöker en kyrkoborg, samt Brasov, eller Kronstadt som den tysk-saxiska minoriteten kallar det färgglada medeltida citadellet.

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 5
Bran
Marie, Hjärtans Drottning”

På förmiddagen tar vi en kort utflykt för att beundra det karpatiska landskapet. Lunch på egen hand, vår guide bistår gärna med rekommendationer om bra restauranger.

Vi besöker därefter Bran Slott, idag mest känt som ”Draculas slott”, för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven och att slottet ägdes av en vitklädd drottning istället för av en rödsvartklädd greve.

Slottsmästaren ger oss en trevlig välkomst med ett glass mousserande vin tillverkas enligt samma recept som serverades vid rumänska kungaparets Marie och Ferdinands kröning år 1922, av kungliga hovleverantören. Han introducerar oss i slottets historia. Drottning Marie, barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien, kallades även för “Hjärtans Drottning” i sitt nya adoptivland Rumänien. Här fortsätter berättelsen om drottningens hjärta i guld och silverkista. Vår svensktalande guide avslöjar hur den irländske författaren Bram Stoker inspirerades av slottets utseende i sin beskrivning av den fiktiva vampyrens hem. Middagen serveras i närheten av slottet.

Dag 6
Bukarest
Hemresa
Efter en upplevelserik resa är det dags att säga ”La revedere!” Flyget tillbaka till Sverige går på eftermiddagen (flygtider är dock alltid preliminära).

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: 08 68 45 5678

sv_SE