Resa med Rojalistiska Föreningen

Rumänien har en fantastiskt spännande historia och kultur. Landet var kungarike mellan 1866 och 1947, kommunistisk diktatur fram till 1989, och numera en demokratisk republik som värderar och sätter sitt kungahus på en hög piedestal.

Rumäniens första kung Carol I, krönt 1881, härstammar från Huset Hohenzollern-Sigmaringen. Drottning Victoria av Storbritanniens barnbarn Marie, blev Rumäniens drottning 1914.  Hennes favoritresidens var Bran Slott i Transsylvanien, känt idag som Draculas Slott av anledningar som avslöjas under resan. Namnet ”Transsylvanien” kommer från latin och översätts till mystiska ”Landet Bortom Skogen”. Området är känt tack vare Dracula, men det finns så mycket mer intressant att upptäcka i denna genuina region. Välkommen på en sagolik resa till Rumänien!

Period: 7-12 maj 2022
Dagar: 6
Antal deltagare: min 25 pers
Pris: från 18 500 kr/pers

Reseprogram

Dag 1 – Lördag 7 maj / Stockholm – Bukarest

Servus, Romania!

Flyg Stockholm-Bukarest (direkt eller med mellanlandning i Zürich eller Frankfurt, exakt upplägg meddelas i god tid). På eftermiddagen landar vi i Bukarest. På flygplatsen i välkomnas vi av vår svensktalande guide med traditionell rumänsk körsbärslikör och bakelser. Inkvartering på elegant hotell nära flygplatsen, nära sjöområdet Snagov, där självaste Vlad Dracula sägs vara begravd. Ta chansen att slappna av på hotellets spa efter en intensiv resdag. Välkomstcocktail och middag med traditionella rumänska inslag.

Dag 2 – Söndag 8 maj / Bukarest – Sinaia 

Draculas grav och de kungliga sommarresidensen

Denna söndag börjar med ett intressant besök på ortodoxklostret Snagov där Prinsen Vlad Pålspetsaren Dracula sägs vara begravd. Senare tar vår bekväma buss oss genom den Karpatiska bergskedjan. Lunchen serveras på slottsområdet i kungliga orten Sinaia.

På eftermiddagen besöker vi praktfulla Peles Slott. Kung Carol I av Rumänien byggde byggde slottet som anses vara landets vackraste slott och ett av de finast inredda i Europa. Peles Slott var sommarresidens för den rumänska kungafamiljen. 

Under detta besök får vi en introduktion i rumänska kungafamiljens spännande historia. Slottet är byggt i tysk nyrenässansstil, med italienska och franska inslag. Här beundrar vi den rika inredningen signerad av berömda arkitekter och konstnärer, där även den österrikiske jugendstilkonstnären Gustav Klimt satte sin prägel i ett tidigt skede av sin karriär. 

På det lilla slottsannexet Pelisor upptäcker vi drottning Marie av Rumäniens hjärta omsorgsfullt bevarat i en liten kista gjord i guld och silver. Slottets guide, som är barnbarnsbarn till en av kungafamiljens betjänter, berättar om unika detaljer från kungafamiljens vardagsliv under 1930-talet. 

Efter en spännande kunglig dag checkar vi in på ett boutiquehotell nära slottet och intar en härlig middag.

Vill du boka eller veta mer om resan?
Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!
Dag 3 – Måndag 9 maj/ Sinaia – Bran 

Bysantinska adeln, Draculas älskarinna och Marie Hjärtans Drottning” 

Efter frukost lämnar vi den kungliga orten Sinaia och åker i riktning Transsylvanien. Vi stannar på Cantacuzino Slott, som tillhörde den bysantinska ätten med anor från 1200-talet. Slottet byggdes av en av de mest extravaganta adelsmännen i sekelskiftets Rumänien. Gheorghe Gr. Cantacuzino, ofta jämförd med ”den store Gatsby”, var nära samarbetspartner till kung Carol I i början av 1900-talet. Här upplever vi familjen Cantacuzinos stormiga historia under ett besök på slottet med den finaste utsikten i Rumänien. Ett speciellt kaffe serveras med fin utsikt mot klipporna.

Kunglig hovleverantör av mousserande viner sedan 1892. Här stannar vi för lunch och en vinprovning av mousserande viner samt besöker vinkällaren där vinerna tillverkas enligt champenoise-metoden. Vi provsmakar även vinet som tillverkas enligt samma recept som serverades vid rumänska kungaparets Marie och Ferdinands kröning år 1922.

När vi passerar Karpaterna känns det som om vi har kommit till ett annat land. En blandning av tyska borgar och habsburgsk barock, kryddad med lite jugendstil öppnar det transsylvaniska perspektivet.  

Vi besöker Brasov, eller Kronstadt som den tysk-saxiska minoriteten kallar det färgglada medeltida citadellet. Svarta Kyrkan i Brasov är ett imponerande landmärke med rik historia. I denna mystiska men samtidigt mysiga stad bodde Vlad Draculas älskarinna, vid namn Katharina Siegel. Vår svensktalande guide berättar legenden om deras ouppfyllda kärlekshistoria och vi besöker juveleraren som idag håller till i Katharina Siegels hus.

Inkvartering sker på ett charmigt boutiquehotell i närheten av Draculas Slott. Vi får lite egen tid på rummet för att förberedda oss för nästa besök.

Vi besöker därefter Bran Slott, idag mest känt som ”Draculas slott”, för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven och att slottet ägdes av en vitklädd drottning istället för av en rödsvartklädd greve. Slottet är hyrt exklusivt för Rojalistiska Föreningen och besöket utförs privat.

Slottsmästaren ger oss en exklusiv välkomst och introducerar oss i slottets historia. Drottning Marie, barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien, kallades även för “Hjärtans Drottning” i sitt nya adoptivland Rumänien. Här fortsätter berättelsen om drottningens hjärta i guld och silverkista. 

Vår svensktalande guide avslöjar hur den irländske författaren Bram Stoker inspirerades av slottets utseende i sin beskrivning av den fiktiva vampyrens hem. 

Middagen serveras till klanger av klassisk livemusik på Drottning Maries favorithus på slottsområdet.

Dag 4 – Tisdag 10 maj / Bran – Bukarest 

Kransnedläggning och Royal Garden Party 

Vi åker tidig morgon från Bran, mot Bukarest, för att uppleva militärceremonin vid Kungliga Palatset, samt HM Margareta när hon lämnar en blomkrans vid Kung Carols staty. Rojalistiska Föreningen lämnar en blomkrans som vår lokalarrangör Experience Transylvania, genom vår medlem Gloria Andersson, beställt. 

Efter lunch på hotellet blir det några timmars fritid, så man hinner förberedda sig för festligheterna som äger rum på eftermiddagen. Vår resebyrå Experience Transylvania hjälper till i förväg med eventuella bokningar hos frisör, manikyrist eller stylist. Behandlingar av detta slag är väldigt prisvärda i Rumänien, så det kan vara trevligt att passa på och boka i förväg. 

Klädkod meddelas senare i den officiella inbjudan (vanligtvis: day dress, hatt eller fascinator/Coiffe för damerna).

Kl 17:00 börjar det populära årliga gardenpartyt på Palatul Elisabeta, nuvarande residens för kungafamiljen. Vi bjuds in och har äran att få träffa HM Margareta, Den rumänska Kronans väktare. Under gardenpartyt är det en fantastisk möjlighet för mingel. Lättare tilltugg och dryck serveras. Efter gardenpartyt serveras middagen på en trevlig restaurang i närheten, därefter blir det transfer till hotellet.

Vill du boka eller veta mer om resan?
Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!
Dag 5 – Onsdag 11 maj / Bukarest  

Monarkin räddar Rumänien” 

På morgonen träffar vi representanter från Rumäniens Rojalistiska Ungdomsförening, som har ett seminarium om Rumäniens kungliga historia.

 ”Monarkin räddar Rumänien” har länge varit rumänska monarkisternas slogan, och den refererar till landets svårigheter och långa transitionsperiod efter revolutionen. Vi diskuterar även utmaningarna i Rumänien när det gäller kungahuset status. 

Därefter blir det promenad genom “Lilla Paris” som Bukarests gamla centrum brukade kallas vid sekelskiftet. Vi går förbi revolutionsplatsen och stannar vid före detta Kungliga Palatset.

Vi besöker tronsalen och tar del av den dramatiska historian om Kung Mihai, “kungen som lurade Hitler”. Bukarest bombades av den tyska armén under andra världskriget, efter att Kung Mihai beordrat att den rumänska armén skulle vända vapnen mot Tyskland. 

Kung Carol I:s staty, Rumäniens första kung, tronar över piazzetan framför palatset. Denna staty är en kopia då ståloriginalet smältes av kommunisterna som omvandlade kungens staty till Stalins staty 1948. Från en av balkongerna i området, vid Revolutionsplatsen, flydde diktatorn Ceausescu 1989.

Från en annan balkong, precis på hotellet vi bor på, höll Kung Mihai ett enkelt men kärleksfullt tal till det rumänska folket 1992 när han äntligen tilläts återvända till sitt hemland. Många symboliska moment genom historian präglar Kungliga Palatsets kvarter. Därefter är det fritid för egna strövtåg och lunch på egen hand. Vår guide bistår självklart med tips på bra lunchrestauranger. 

Vi fortsätter därefter med ett besök på Fundatia Regala Margareta, för att höra om välgörenhetsprojekten som startade redan vid HM Margaretas ankomst till Rumänien direkt efter kommunismens fall. Sedan dess har det utvecklats många projekt, bland annat seniorstöd, stöd för barn i nöd, samt ett stipendium för unga talanger inom musik och konst.

På kvällen blir det besök på Bankpalatset och därefter festlig middag med musikalisk underhållning på en mysig restaurang i en kulturmärkt byggnad.

Dag 6 – Torsdag 12 maj / Bukarest  

Kommunistisk diktatur vs kunglig demokrati

På väg till flygplatsen blir det ett spännande besök. Vi hälsar på i den kommunistiska före detta statschefen Ceausescus privatresidens, Palatul Primaverii, och upptäcker kontrasterna mellan den genuint respekterade kungafamiljen och det avskydda diktatorsparet och deras väldigt olika livsstilar och intressen. Flyg tillbaka till Sverige. Vi säger La revedere, tills vi ses igen på en ny resa med Rojalistiska Föreningen.

Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse med oss och önskar er 
TREVLIG RESA!

 • Pris (gäller för min 25 resenärer): 18.600 kr/pers, del i dubbelrum, enkelrumstillägg 2.700 kr.
   Detta ingår i resans pris: 

  • 5 nätter boende på 4**** och 5***** hotell
  • Alla måltider enligt programmet ovan (utom lunch dag 1, dag 5 och dag 6)
  • Transport i privat bekväm buss under hela resan
  • Alla möten, besök och aktiviteter enligt programmet 
  • Exklusivt besök på Draculas Slott utanför offentliga öppettider
  • Tillträde till Royal Garden Party
  • Svensktalande reseledare med lokal insikt, född och uppvuxen i Transsylvanien. Gloria Vintila Andersson är medlem i Rojalistiska Föreningen och deltar under hela resan
  • Audiohörsnäcka för guidade besök (för grupper över 25 pers)
  • Föreläsning om Kungariket Rumänien med vår guide Gloria Andersson inför resan, ev. i samband med besök på Rumänska kulturinstitutet / Ambassaden
  • Flygbiljett t/r från Stockholm
  • Dricks till serveringspersonal, chaufför, lokala guider

  Detta ingår inte i resans pris: 

  • Reseintyg i samband med covid-19-PCR-test, samt vaccination. Alla vaccinerade har rätt till kostnadsfritt EU-covidbevis
  • Drycker – vin, öl, läsk, avec, kaffe etc.
  • Reseförsäkring. Vänligen gå igenom era reseförsäkringar för en trygg resa. Vår resebyrå Experience Transylvania bistår gärna med rådgivning 
  • Eventuella spa-behandlingar, personliga utgifter och måltider på flyget

  Vänligen observera att det kan komma bestämmelser kring vissa aktiviteter. t ex. besöket på Draculas Slott, militärceremonin, besöket på Fundatia Regala etc. som kan tvinga oss att ändra upplägget för er trygghets skull.

  Besök i samband med Kungafamiljens program kan också komma att ändras enligt HM Margareta av Rumäniens agenda. Tack för er förståelse! 

  Deadline för anmälan 

  Anmälan sker till RojF, Monica Eknert tel. 08-751 53 24 vardagar kl. 09-12 eller event@rojf.se. Sista anmälningsdag den 28 februari 2022.

 • Vi reserverar oss för programändringar ifall att minimumantal resenärer inte nås. Inbokade resenärer kommer i så fall informeras i god tid.

   

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: 08 68 45 5678