Sagolika Transsylvanien

Under en väl genomtänkt resa i Transsylvanien lär vi känna kulturen i ett överraskande område: Transsylvanien, eller Siebenbürgen, som de tyska bosättarna kallade området sedan 1200-talet. Välkommen till ett multikulturellt område med spännande kulturer som harmoniskt sammanlevt i århundraden…

Självaste namnet på området betyder ”landet bortom skogen”, vilket väcker en mystisk känsla och en naturlig nyfikenhet för det som finns bakom Karpaternas bergskedja. Genom vår kunniga svensktalande lokalguide kommer vi in i landets spännande kultur bortom turiststråken. Vi utforskar det tyska arvet, det ungerska inflytandet samt den rumänska kärnan av detta fantastiska område under en berikande upplevelseresa.

Period: 5-10 maj 2024
Days: 6-8
Antal deltagare: min 25 pers.
Pris: 15 960 kr/pers.

Reseprogram

Dag 1

Mühlbach: välkomna till Siebenbürgen!

Flyg på morgonen från Arlanda. Välkomst med körsbärslikör på flygplatsen Sibiu/Cluj i Transsylvanien. Transfer till vårt hotell i mysiga medeltida staden Sebes, eller Mühlbach, som de tyska bosättarna kallar den sedan 1200-talet. Välkomstmiddag på hotellets trevliga restaurang, bredvid medeltida muren. På väg in förklarar vår guide historian om Siebenbürgen – de 7 borgarna som bildar regionen.

Middag ingår.

Dag 2

Hermannstadt: staden med 1000 ögon

Vi börjar med en utflykt till kulturstaden Sibiu eller Hermannstadt som det heter på tyska. Vår kunniga svensktalande lokalguide tar oss på en promenad i sin hemort och visar dolda pärlor i ”staden med tusen ögon”. Därefter finns det fritid för egna strövtåg samt lunch på egen hand, efter guidens värdefulla rekommendationer om lokala restauranger. På eftermiddagen åker vi till en fåraherdeby vid foten av Karpaterna, där en hemlagad middag bestående av en riklig rumänsk  avsmakningsmeny serveras.

Frukost och middag ingår. 

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 3

Karlsburg & det underjordiska vinoteket

En utflykt till ”den andra huvudstaden” öppnar sinnena för tidsresande: från Romarriket far vi förbi medeltid och Habsburger för att komma enda till 1920-talet. Vi besöker den ortodoxa katedralen, går under praktfulla portar från barocktiden, och provsmakar utsökta viner i vinoteket med anor från  1400-talet. Vi kör även förbi några av Transsylvaniens främsta vinodlingar som finns här som arv sedan kolonisterna från Rhen-Mosell regionen, sedan 1200-talet. Tillbaka på hotellet väntar en härlig middag och autentiska folkloredanser.

Frukost och middag ingår.

Dag 4

Schässburg, det sagolika citadellet

Idag åker vi genom färglada tysk-saxiska byar, med typisk arkitektur, och bland böljande landskap täckt av vingårdar eller fruktodlingar. Vi gör ett kort stopp i den charmiga staden Medias, där vår reseledare bjuder på kaffe. Vidare i Sighisoara blir det guidad promenad på UNESCO-världsarvslistade borgen, med kopplingar till allt från Bröderna Grimm till Dracula, pingviner och rymdteknik – låt dig överraskas! Lunchen serveras i huset där Vlad Dracula sägs vara född. Vi besöker även en utställning om vardagen under kommunistiska diktaturen. Därefter har vi fritid för att utforska denna fantastiska stad på egen hand. 

Frukost och lunch ingår.

Vill du boka eller veta mer om resan?

Ring oss på tel. 08 68 45 5678 eller gör en bokningsförfrågan!

Dag 5

”Kronstadt” & Draculas Slott

På väg mot Karpaterna stannar vi vid Honigbergs kyrkoborg för att se hur tysk-saxarna levde i byarna i denna del av Transsylvanien, som heter Burzenland. Vi provsmakar ost lagrad i tallbark och rökta charkuterier. Vid denna kyrka stannade även Karl den XII av Sveriges soldater på väg tillbaka från ”kalabaliken i Bender”. Vi besöker Brasov-Kronstad och vi lär oss om Vlad Draculas älskarinna och andra spännande historier. På eftermiddagen blir det besök på det mytomspunna Draculas Slott för att få reda på sanningen bakom myten om vampyrgreven. Dagen avrundas med en smakrik middag och ett glas mousserande vin med historiska kopplingar.

Frukost och middag ingår.

Dag 6

La revedere!

På väg mot Sibiu flygplats stannar vi till för en demonstration av ”valtoare” – strömvirvel eller ”naturens tvättmaskin” hos en lokalfamilj i en bergsby. Lunchen serveras på en trevlig restaurang på vägen. Vi kommer till flygplatsen i god tid innan vårt flyg och säger ”På återseende”!

Frukost och lunch ingår.

Vi hoppas att ni får en fantastisk upplevelse med oss och önskar er DRUM BUN!
TREVLIG RESA!

I priset ingår:

 • Flyg t/r Arlanda-Sibiu i ekonomiklass
 • Del i dubbelrum på  4* hotell, inkl frukost (enkelrumstillägg: 2900 kr), 5 nätter
 • 4 middagar, 3 luncher, inkl vatten (middag dag 1 + dag 5 ingår även 1 glas vin/öl/läsk)
 • Alla transporter och gruppaktiviteter enligt program (entréavgifter, guidning)
 • Vinprovning
 • Svensktalande reseledare: Nora Vintila eller Gloria Andersson, född och uppvuxen i Transsylvanien, med god kännedom om svenska resvanor
 • Dricks till servering och chaufför
 • Informationsmöte (online eller fysiskt med hela gruppen) inför avresa

Det som inte ingår i priset ovan är:

  • Dryck, kaffe (förutom bordsvatten och inplanerade vinprovningar)
  • Måltid ombord på flyget
  • Försäkringar (reseförsäkring obligatorisk)
  • Enkelrumstillägg (2900 kr)
  • Eventuella andra aktiviteter
  • Eventuella foto-/videoavgifter på museum
  • Avgift ifall av kortbetalning (vi rekommenderar betalning via bankgiro)
  • Personliga utgifter

*Vi reserverar oss för eventuella programändringar som kan förekomma på grund av ändringar i våra partners planering, men vi garanterar att vi gör vårt bästa för att hitta lika spännande ersättningsaktiviteter ifall tillgång till någon aktivitet ändras.

Bokningsförfrågan

gloria

Fyll i dina kontaktuppgifter eller ring oss direkt på: 08 68 45 5678

en_US